bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online Pe HaiSaRadem.ro vei gasi bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online. Nu ne crede pe cuvant, intra pe HaiSaRadem.ro ca sa te convingi.
< elementul anterior < pagina principală elementul următor >


Lawrenciu

Informații generale
Nume, Simbol chimic, Număr atomic Lawrencium, Lr, 103
Serie Actinoide
Grupă, perioadă, bloc Ac, 7, f
Densitate  ?
Duritate  ?
Aspect  ?
Masa atomică 260,1053 u
Rază atomică  ?
Configurație electronică 2, 8, 18, 32, 32, 9, 2
Electronegativitate -2,06 V (Lr3+ + 3e- → Lr
Stare de agregare solid
Structura de cristalizare  ?
Punct de topire 1900 K (1627 °C)
Punct de fierbere  ?
Capacitate calorică  ?
Presiune vapori  ?
Conductibilitatra termică  ?
Rezistivitatea electrică  ?
Potențial de ionizare  ?
Cei mai stabili izotopi
izo SN Semi-viață MD ED MeV PD
 Lr (sin) 180 sec α
ε
SF
8,310
2,740
-
Md
No
-
 Lr (sin) 39 min SF - -
 Lr (sin) 3,6 h ε
SF
2,100
-
Md
-
Unități în SI și TPS.

Lawrenciu sau lawrencium este un element chimic radiocativ produs pe cale artificială.
Elementul a fost descoperit în anul 1961 rezultând prin bombardarea californiului (Simbol chimic Cf) cu nucleii atomilor de bor.
Elementul este denumit după Numele fizicianului american Ernest Orlando Lawrence (1901 - 1958), care este inventatorul ciclotronului (un accelerator circular de particole elementare) care descoperire a deschis posibilitatea unor descoperiri ulterioare de elemente grele transuranice (elemente cu un număr de ordine superior uraniului în tabelul elementelor) ca de exemplu: neptuniu (93), plutoniu (94), americiu (95), curiu (96),berkeliu (97), californiu (98) ... nobeliu (102) etc.

Proprietăți

Lawrenciul este metal radioactiv cu un timp de înjumătățire foarte scurt, adică un element cu un nucleu atomic instabil care emite radiați ionizante cu emisiuni energie (razele Gamma) și de particule elementare (radiațiile Beta și Alfa) care duce la trasformarea materiei, forma finală fiind plumbul.
Elementul are zece izotopi cunoscuți (nucleide cu același număr de ordine, în sitemul periodic dar Masă atomică diferită) cu un timp de înjumătățire (timpul în care exponențial se reduce la jumătatea nucleilor atomici).
Acest timp de înjumățire variază la izotopi între câteva secunde până la 3,6 ore. Electronegativitatea elementului după Pauling are valoarea de 1,3, punctul de topire fiind 1627° C (1900 Kelvin), nu se cunosc încă alte proprietăți a lawrenciului, elemenul fiind încă obiect de cercetare (cercetările sunt limitate din cauza timpului scurt de înjumătățire).